At leje den rigtige autostol

Jul 13, 2022

Der findes mange forskellige typer autostole. For en, der skal leje en autostol, kan det føles som en jungle fyldt af alle mulige slags og varianter. Her ordner vi det hele!

Fra barnet er født til det er 135 cm højt, er det et lovkrav, at barnet skal have en særlig beskyttelsesanordning, når der rejses i bil. Først er det en såkaldt babystol du skal have, derefter skifter du til en bagudvendt autostol, så en frontvendt autostol, for til sidst at bruge en selepude. Den generelle anbefaling er faktisk at blive i hvert trin så længe som muligt, når det er sikrest, dog kræver det selvfølgelig, at barnet og især selen sidder godt, for at det er så sikkert som muligt.

Først og fremmest: ISO-fix

Nedenfor gennemgår vi de forskellige stole, der findes, og hvad der adskiller dem og hvornår man skal bruge hvilken.

Men først skal vi ordne et grundbegreb, der vil gå igen flere gange; ISO-fix. ISO-fix er forankringsanordninger placeret i bunden af ​​bagsædet i moderne biler. I sin første variant var det tidligere stålløkker, der sad lige i samlingen mellem sædedelen og bagdelen på bagsædet. Nu til dags er der dog som regel klare huller med en plastramme rundt om, som er placeret nederst på ryglænet. De har ofte et plastik låg over hullet som gør at man måske ikke ser dem, disse plastik låg skal pilles af for at kunne bruge ISO-fix. På autostole, der har ISO-faste beslag, skubber man så arme ud, som er fastgjort til selve forankringsanordningen. Således er autostolen fastgjort rigtig godt og sikkert.

Autostol

Autostol er det, der bruges fra nyfødte til omkring 12-15 måneders alderen. Alle autostole har en maksimal vægt, sørg for at tjekke at dit barn er inden for den maksimale vægt. Autostole er generelt udformet således at de har et bærehåndtag, så man kan løfte hele autostolen ind og ud af bilen, uden nødvendigvis at skulle tage barnet ud af den. Det gør det meget nemt med små børn, der sover i tide og utide. Selve autostolen kan man bære barnet rundt i, og mange autostole er afrundet forneden, så man tilmed kan vugge barnet i det. Der findes også tilbehør, som gør, at du kan fastgøre autostolen til en klapvogn.

Alle autostole kan fastgøres med en sikkerhedssele, hvilket faktisk ikke altid er nemt, da den ene del skal gå midt over autostolen og den anden del rundt om alt. Nogle gange er det lige før, at selen ikke er nok i længden. Men til næsten al autostole er der noget, der normalt kaldes en ISO fix base. Det er en plade som så fastgøres med ISOfix, så sætter du bare autostolen på den plade og trykker og autostolen låses i bunden og holdes sikkert på plads. Så kan du nemt fjerne den ved at trykke på en knap på bunden og samtidig løfte autostolen ud.

Bagudvendt autostol

En bagudvendt autostol er næste trin, og bruges så fra barnet er omkring 1 til det ikke længere kan passe i, men gerne til det er 5 år. Der hvor den bagudvendte normalt bliver for lille er, når benene simpelthen får for lidt plads, så barnet til sidst sidder med knæene næsten oppe ved hagen. En god detalje at huske på, når man sætter sådan en i er, at man sætter en form for beskyttelse mod ryglænet, da barnet kommer til at sidde med fødder og sko direkte mod ryglænet. Det kan være så enkelt, at du bruger et håndklæde eller tæppe, eller du kan bruge et sædebetræk. Jeg har set sædebeskyttelse med en iPad-lomme, som måske er en fin detalje til den lange rejse.

Også her er der varianter, der spændes med ISO fix, hvilket er at foretrække for så høj sikkerhed som muligt, men mange modeller, hvis ikke alle, kan også spændes med sele.


Fremadvendt autostol

Når barnet bliver for stort til en bagudvendt autostol, er det tid til en fremadvendt autostol. Den store forskel er nu, at det er første gang, at bilens egen sele er den sele, der rent faktisk holder barnet på plads. Formålet med den fremadvendte autostol er, at barnet kommer lidt op, så sikkerhedsselen sidder lige præcis i den rigtige højde. En fremadvendt autostol har ofte stor beskyttelse ved siden af ​​barnets hoved for yderligere at beskytte barnets hoved. Barnet ender frem for alt i den rigtige højde for at bilens egen sele ender i det rigtige niveau.

Mange oplever det som et meget rart skridt, når barnet er vendt fremad, barnet kan selv se mere af hvad der sker omkring bilen og er derfor ofte mere glad og det er nemmere for en selv at komme i kontakt med barnet under rejsen.

Selepude

Selepuden er meget enkel, det er simpelthen en siddehynde i flamingo der får barnet til at komme lidt op for at ende i den rigtige højde til bilens egen sele. Ligesom i den fremadvendte autostol er den cirka den rigtige højde af selen både over brystet og over hoften.


Lej den autostol du skal bruge hos Hygglo

Hygglo kan du finde alle slags autostole du skal bruge, lige fra autostol til baby, bagudvendt autostol, frontvendt autostol til selepude.