Græsrulle, skal jeg have en gitterrulle eller en havetromle?

Værktøj May 5, 2022

Der findes både gitterruller og havetromler, almindeligvis kaldet græsruller. En græsrulle kan bruges til at udjævne og jævne jorden inden såning af nyt græs, eller til at udjævne den eksisterende græsplæne i et vist omfang.


En advarsel

Der er forskellige typer af ruller, som vi gennemgår nedenfor. Først skal vi dog lige gøre opmærksom på en enkelt ting. En almindelig misforståelse er, at du med en rulle kan flade og jævne din eksisterende græsplæne. Frost og jordfrost kan for eksempel skabe klumper i jorden lige under plænen, så der opstår ophøjninger. Disse kan til en vis grad knuses med en græsrulle, men dette skal man være lidt forsigtig med. Årsagen er at god jord indeholder 25% vand og 25% luft, ved at komprimere jorden reducerer man mængden af ​​luft og vand i den og dermed kan græsset komme til at gro dårligere.

Græsrulle

Den består faktisk af tre komponenter, en tromle, en måde at skubbe/trække tromlen over overfladen og en måde at påføre vægt på. Standardrullen har tromle og håndtag, der gør, at du kan skubbe den foran dig. Så kan du enten fylde den med vand eller læsse med fx sten eller sandsæk for at få den ønskede vægt og udfladning. Nedenfor gennemgår vi de mest almindelige modeller.

Gitterrulle

En gitterrulle har en tromle, der består af et gitter. Den har normalt et læssetrug monteret over tromlen, hvor man fx kan læsse sten for at øge vægten. Fordelen ved gitterrullen er, at det efterlader det øverste lag lidt løst , hvis du kører den på jord.

Havetromle

En havetromle har i stedet en flat tønde, normalt i plastik eller metal. Generelt er det lavet til at blive fyldt med vand for at skabe vægt. Fordelen ved den flade rulle er, at den får vægten tæt på jorden, hvilket gør den nemmere at håndtere i forhold til en gitterrulle, der har vægten højere oppe.

Betonrulle

Disse ruller er fyldt med beton, hvilket gør dem meget, meget tunge. Disse trækkes ofte bag køretøjer. Der er en overhængende risiko for, at din græsplæne bliver dårligere, hvis du bruger så tung en rulle.

Der er også bredere varianter af både havetromler og gitterruller, som du trækker bagved for eksempel en ATV. Med disse kan du således dække et større område på kortere tid.

Hos Hygglo kan du leje både havetromler og gitterruller!

Tags