Kompostkværn, gør håndteringen af ​​haveaffald lettere

Værktøj May 5, 2022

En kompostkværn er en maskine, der fliser og sliber grene og kviste ned, så de nemmere kan nedbrydes i komposten. Men hvordan fungerer den egentlig, hvordan bruges den, hvad er dens kapacitet og hvad er forskellen på en kompostkværn og en flishugger?

I en kompostkværn er der, hvad der nærmest kan beskrives som et bredt tandhjul, selvom tænderne er let vinklede og skarpe og danner selve skæret. Dette hjul snurrer mod en metalplade, og det er mellem den plade og hjulet, at kvistene slibes ned og skæres i små stykker. Man kan ofte indstille afstanden mellem pladen og indsatsen for at kunne klare forskellige tykkelser af kviste.

Hvad anvendes et kompostkværn til?

Grunden til at bruge en kompostkværn er ret simpel. For det første fylder grene, kviste og haveaffald meget mindre. For det andet nedbrydes det meget nemmere i komposten, så du får jord, som du hurtigere kan bruge. Det er ikke kun kviste og grene, der kan kværnes ned, men også de fleste former for haveaffald som planter, større løv som bregner og større blomster. Pas dog på med at komme jord, grus og sten ind, da det kan beskadige indsatsen.


Forskellen på en kompostkværn og en flishugger

Kompostkværne kan ofte klare op til omkring 3-5 cm tykke grene og kviste og selvfølgelig også smallere. Og det er her den store forskel fra en flishugger ligger. Flishuggere ligner en kompostkværn i deres funktion, men er generelt større og grovere. En flishuggemaskine kan således klare større og tykkere grene, det betyder også at du som regel kan fodre flere mindre grene på samme tid. Det betyder også, at arbejdet ofte går hurtigere med flishugger, da man kan fodre flere mindre grene på samme tid. Det er en flydende skala mellem kompostkværne og flishuggere og der er ingen klar definition af hvad der er hvad, men generelt kan flishuggere klare tykkere grene end hvad en kompostkværn gør. For at flishuggeren kan klare de hårdere opgaver, er de ofte drevet af en benzinmotor, mens næsten alle kompostmøller er drevet af el. Der findes flishuggere, der kan klare hele træer, men de fleste hos Hygglo kan klare op til 10 cm i diameter, mens der er enkelte flishuggere, der kan klare op til 15 cm. En anden forskel er, at en kompostkværn næsten altid har en kasse som opsamler, hvor flisen ender, mens en flismaskine normalt smider flisen til side. Kort sagt er kompostkværne mere velegnede til havearbejde, mens en flishugger er mere velegnet til hårdere opgaver, når du for eksempel har fældet et træ.


Lej både en flishugger og en kompostkværn hos Hygglo.


Derudover kan du leje ting til alle dine havebehov hos Hygglo, lige fra motorsave, vertikalskærere, hækkeklippere til jordfræsere og trailere.

Tags