Månedens udlejningsting: vertikalskærer, mosfjerner eller plænelufter?

Værktøj May 5, 2022

Leder du efter den grønneste græsplæne? I dette blogindlæg finder vi ud af, hvad en vertikalskærer er, hvad en mosfjerner er, hvad en plænelufter er og gennemgår den perfekte procedure for at få en så frodig og grøn græsplæne som muligt!

Vertilkalskæreren

Vertikalskæreren har, som navnet måske antyder, lodrette knive på en rulle, der skærer lodret ind i plænen. Effekten dette har er flere; man slipper af med gamle døde græsrødder, man river en masse mos væk, og man får luft ned i græsplænen. Det øverste lag på en græsplæne har en tendens til at være kompakt og hårdt, ved at skære huller i dette lag får du luft ned til rødderne og dermed giver du græsplænen nyt liv.


Mosfjerneren

Mosfjerneren har i stedet en rulle med stålpinde. Disse er ikke så lange og skærer ikke ned gennem græsplænens øverste lag, men trækker bare mosset væk. Fordelen ved en mosfjerner er, at den som regel fjerner meget mere mos end vertikalskæreren.

Plænelufteren

Men så tænker man, hvis vertikalskæreren er god på sin måde, og mosfjerneren på sin måde, og begge dele er nødvendige til en frodig græsplæne; hvorfor så ikke kombinere de to? Dine bønner er blevet hørt! En anden smart person mente det samme som dig og udviklede derfor det man ofte kalder "plænelufteren" som har en rulle til at rive mos og en rulle til at skære lodret. På denne måde behøver du ikke køre to gange. Men har du ikke en kombimaskine, så husk altid at køre mosfjerneren først og derefter vertikalskæreren.


6 trin til den mest frodige græsplæne i nabolaget:

  1. Timing. I starten af ​​sæsonen er det let at gå i panik, "hele plænen er bare mos!". Ingen ko på isen, det er bare fordi, at græsset ikke er begyndt at gro ordentligt endnu. Vent med både klipning og anden forarbejdning til græsset er begyndt at gro ordentligt, en god tommelfingerregel er at vente til første maj med de større job. Klip heller ikke for kort de første par gange.
  2. Fugtighed. Plænen dyrkes bedst, når den er fugtig. Det vil sige, gør det efter regn eller vand det først, du vil ikke klippe i en knastør græsplæne.
  3. (Fjern mosset). BEMÆRK - Dette trin er for en optimalt frodig græsplæne, men du får også et rigtig godt resultat, hvis du springer dette trin over og går direkte til trin fire. - Brug en mosfjerner og fjern mosset af. Sørg for at fjerne alt mosset væk, for hvis du lader mosset ligge, vil det nemt hænge fast, hvor det får lov at ligge.
  4. Kør vertikalskæreren. Lad vertikalskæreren fjerne gamle døde græsrester, mos og andet ukrudt, og få luft ned til de sunde græsrødder. Har du ikke gjort trin 3, er det meget vigtigt, at du river forsigtigt, efter du har kørt vertikalskæreren, så du kommer af med gammelt mos, så det ikke gror ud igen. Selvom du har revet efter trin 3, kan det være godt, hvis du leder efter det optimale, også at rive igen efter trin 4.
  5. Topdressing. Det er nu, at fårerne så at sige skilles fra bukkene. Nu hvor du har fjernet det uønskede og skåret huller ned til rødderne, er det en perfekt mulighed for at pleje græsplænen. Dette gøres bedst ved at hælde topdressing i bunker, som derefter børstes ud med en kost.
  6. Vand. Vand er nu nødvendigt for at lade græsplænen tage fart og vokse til nye højder.

Denne procedure kan udføres to gange om året, én gang i begyndelsen af ​​sæsonen og én gang i slutningen af ​​sæsonen, hvor plænerne vokser stærkest. Normalt er maj og august/september gode måneder til dette. Husk ikke at gøre dette efter lange perioder med tørke.


At leje en vertikalskærer, mosfjerner eller plænelufter er et rigtig godt alternativ til at købe, fordi de bliver så sjældent brugt. Du kan leje en vertikalskærer for cirka 150 DKK pr. dag, hvilket koster cirka 2.000 DKK at købe. Skal du gøre dette en gang om året, kan du leje hvert år i 13 år, før du er oppe på de samme penge som at købe. Gør du det 2 gange om året, kan du leje i 7 år for de samme penge. Med de fordele at du ikke skal opbevare den, du skal ikke servicere den, du skal ikke reparere den, du skal ikke købe reservedele, du skal ikke købe en ny om 5 år pga. den er gået i stykker. Og du kan altid leje den nyeste model.


Held og lykke med græsplænen!


Tags